Varbergs Förenade Surfare får stöd med 5 miljoner från Arvsfonden för nybyggnation av föreningshus.

Det var ett efterlängtad besked vi fick onsdag den 26 april, när Kammarkollegiet beslutade att bevilja fem miljoner kronor ur Allmänna arvsfonden för bygget av Stormhuset i Apelviken.

Vi är såklart oerhört stolta över att ha nått en mycket viktig milstolpe i arbetet om Stormhuset. Men, det är dock lite för tidigt att ropa hej. Bidraget från Arvsfonden är villkorat att vi får bygglov från Varbergs Kommun och att vi får stöd från Sparbankstiftelsen i Varberg för den resterande finansieringen. Det är nämligen först nu efter Kammarkollegiets beslut som vi kan skicka in en formell ansökan till Sparbanksstiftelsen om delfinansiering.

Såhär sammanfattar Allmänna Arvsfonden projektet:

Projektets syfte är att skapa en mötesplats och bidra till utvecklingen av surfverksamheten för barn och ungdomar i Varberg. I projektet ingår att bygga ett föreningshus som ska bli en plats för sociala aktiviteter, utbildningar och andra träffar. Det ska finnas dusch- och omklädningsrum för både pojkar och flickor. Idag har föreningen ingen lokal som fungerar ändamålsenligt för verksamheten och bedriver all verksamhet utomhus på stranden.

Vad är Stormhuset?

Byggnaden som fått namnet Stormhuset kommer att bli ca 200kvm och innehålla samlingslokal, omklädningsrum, wc/dusch, bastu, förvaring, toaletter samt förråd/kontor. Byggnaden är designad för lågt underhåll, samt med material som klarar av föreningsverksamhet med saltvatten och sand.

Konceptritningar är framtagna för Stormhuset för att kunna beräkna kostnader och därför också hur mycket finansiering vi har ansökt. Vid projektering kommer föreningens medlemmar se över konceptskissarna och finjustera.

Ett långsiktigt arbete

Kristján Fannar, projektledare på Varbergs Förenade Surfare är mycket glad över beslutet.

– Vi har jobbat på detta sedan föreningen bildades 2014, och det var mycket därför som föreningen bildades. Det känns fantastiskt kul, säger han.

Sedan föreningens bildande 2014 har vi arbetat för att skapa en gemensam mötesplats i Apelviken. Det har varit en lång och mödosam process som fick ny energi 2021, när föreningen förhandlade fram ett arrendeavtal med markägaren Varbergs kommun, för att kunna bygga själva.

Surfparkeringens dag

Vill du veta mer om stormhus-projektet och föreningens arbete är du välkommen att besöka oss på Surfparkeringens dag i Apelviken den 13 maj kl 11:00 – 15:00

Foto: Jonatan Strömberg