Surfkultur – att surfa tillsammans

Det finns få andra stränder som Apelviken och Läjet, där vindsurfing, kitesurfing, vågsurfing och SUP samlas och är på vattnet samtidigt. Platser där du möter nybörjare, proffs, veteraner, lokala och tillresta surfare.  

Apelviken och Läjet är samlingsplatser för alla surfdiscipliner och alla surfare. Och vi har något speciellt. Som en stor surffamilj.

De sista åren har antalet surfare ökat kraftigt och från föreningens sida har vi ofta diskuterat hur vi på bästa sätt kan samsas om ytan och ha kul tillsammans.

Ett resultat av dessa diskussioner är projektet surfkultur.

Projekt surfkultur

Konceptet är ganska simpelt: Kunskap, förståelse och hänsyn mellan surfdisciplinerna gör det säkrare och roligare att surfa tillsammans. Ju bättre vi känner varandra desto enklare blir det att förstå situationer som uppstår. 

Eftersom vindsurfing, kitesurfing, vågsurfing och SUP har olika rörelsemönster så kan det upplevas komplext ute på vattnet i populära vikar som Apelviken och Läjet.  

Projekt surfkultur ska därför skapa förutsättningar för att man enkelt kan hitta viktiga saker som gör surfupplevelsen säkrare, roligare och får veta mer om hur de olika surfdisciplinerna funkar tillsammans.

Informationsspridning

Tyvärr får vi inte träffas i grupp på grund av Covid-19, så informationsspridningen gör vi i tre steg:

  • Skyltar med enkla uppmaningar.
  • Webb o folder med fördjupande information för att öka förståelsen för andra surfare.
  • webben kompletteras med förklarande videosnuttar.

Steg 1 – nästan klart

Ifall du har varit förbi Apelviken nyligen har du säkert lagt märke till fundamenten och ställningarna som har kommit upp. Budskapen kommer sedan monteras på skylterna under veckan.

Här ser du ett exempel på budskap på en av skyltarna