”För surfare – av surfare”

Vad vore mer rätt än att en surfande arkitekt skulle rita det första förslaget till det kommande Stormhuset?

Varbergs Förenade Surfare ansåg tidigt att för att skapa en bra gemensam mötesplats för surfare så behövdes mer än arkitektonisk kompetens. Det behövdes nära insikt i kulturen, behoven och utmaningarna vid att surfa i norden.

Ni kan tänka er hur stolta vi blev när Nick Ivarsson, en surfare med Varbergsanknytning, som surfat sedan 12 års ålder och tidigare SM mästare i vågsurf, tyckte att Stormhuset lät som ett spännande ämne för sitt examensarbete vid arkitektskolan i Lund.

Foto: Mat Turries, Nordic Surfers Mag

Nick har en nära anknytning till Apelviken. Här har han spenderat mycket tid som ung, jobbat flera somrar som surflärare, och surfat själv när vädret tillåtit.

Som surfare har Nick tillbringat mycket tid på stränder och ute bland vågorna, både i Sverige och olika platser runt om i världen. Helt rätt förutsättningar för att rita det första förslaget tycker vi.

Redan 2016, kort efter att Apelvikens detaljplan blev framtagen, träffade vi Nick Ivarsson i Apelviken för att diskutera föreningens arbete om Stormhuset.

I sitt examensarbete har Nick undersökt stranden i Sverige som plats och fenomen.
Vad innebär det att bygga på en så utsatt plats? Hur förhåller man sig till saker som väder, landskap, natur, allemansrätt och strandskydd?

Hur gör man en plats som är inbjudande för både surfare och icke-surfare under hela året, inte bara på sommaren när det är fint väder?

December 2018 presenterade Nick för styrelsen i Varbergs Förenade Surfare.
Examensprojektet har namnet ”Mellan hav & land – Att bygga på stranden i Sverige”.

Från föreningens sida så gillar vi verkligen Nicks arbete och uppskattar särskilt hans förslag om en byggnation som är integrerad i landskapet med både utsiktsplatser och samlingsrum.

Som förening känns det oerhört bra att ha ett väl genomarbetat förslag som underlag för vidare diskussion med Varbergs kommun.

Nicks förslag på ett samlingsrum i Stormhuset.

Klicka på bilden nedan för en sammanfattning av Nicks examensjobb: