Cold Hawaii, Danmark

De flesta som surfar i norden har hört talas om eller besökt Klitmøller, Danmark.
Det lilla fiskeläget på danska västkusten är även känt som Cold Hawaii på grund av de goda förutsättningarna för surf.

Förhållanden är så bra att PWA (Professional Windsurfers Association) World Cup touren varje september genomför en tävling i Klitmøller.

På samma sätt som Varberg, blev Klitmøller ”upptäckt” som ett bra ställe att vindsurfa på i början på 80’talet, och uttrycket Cold Hawaii dök första gången upp någon gång på 90’talet.

Att Klitmøller skulle bli Cold Hawaii har dock inte varit ett enkelt jobb. 2005 skapade den lokala surfföreningen NASA med eldsjälen Rasmus Johnsen i spetsen en ”Masterplan” med namnet ”The Cold Hawaii”. Planens syfte var att integrera surf i lokalsamhället samt främja Thy som ett center för surf i Nordeuropa.

Planen hade tre mål:

  • Att skapa ett årligt återkommande surfrelaterat event.
  • Att surf skulle bli ett led i en alternativ inflyttningsstrategi för kommunen.
  • Att surf skulle bli ett en del av kommunens utbildningserbjudande.

Sju år efter att planen kom till hade huvudpunkterna genom hårt arbete blivit integrerade i lokalsamhället, och har satt sina avtryck.

I dag är Cold Hawaii en benämning för 31 registrerade surfställen på den danska västkusten där Klitmøller är ”huvudstaden”.

Begreppet Cold Hawaii har blivit så vedertaget att det numera fungerar som områdets officiella platsvarumärke där varumärket ”Cold Hawaii” är registrerat av Thisted kommun.

Thisted kommun och det lokala näringslivet använder sig aktivt av surf som tema för att höja områdets attraktionskraft.

De har till och med tagit fram en designmanual för kommunikation i ett stort samverkansprojekt mellan invånare och surfare, näringslivet, Thisted kommun, Visit Thy och Visit Nordjylland.

Du kan se Cold Hawaiis designmanual genom att klicka på bilden nedan: